Spataders behandelen

Waarom komen er spataders? 

Spataders zijn verwijde bloedvaten, die voornamelijk op de benen zichtbaar worden. 

Het bloed wordt vanuit de benen terug naar het hart gebracht via de veneuze vaten of aders. De kuitspieren helpen om het bloed terug te pompen. Daarnaast zitten er kleine kleppen in de bloedvaten, die er voor zorgen dat het bloed niet terug naar beneden stroomt.

Spataders ontstaan door een verhoogde druk in de aders. Door deze druk worden de aders uitgerekt en kunnen de kleppen niet meer goed sluiten. Een deel van het bloed, dat normaal terug naar het hart zou moeten stromen, vloeit terug in de verkeerde richting, waardoor de druk nog hoger wordt. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel: hoe meer de bloedvaten zich uitzetten, hoe meer terugvloei er is. 

Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van spataders? 

In de loop der jaren krijgen steeds meer mensen in minder of meerdere mate last van spataders. 

Verhoogd risico op het ontwikkelen van spataders bij:

  • vrouwen
  • mensen waarbij spataders familiaal voorkomen
  • zwangerschap
  • personen die beroepsmatig langdurig rechtstaan of stilzitten 

Welke klachten kunnen spataders geven? 

In een beginstadium geven spataders vaak geen klachten en worden ze louter als esthetisch storend ervaren. Soms kan men ook zware benen, nachtelijke krampen of tintelingen ervaren. 

In een verder stadium kunnen spataders complicaties geven zoals flebitis (ontsteking), bloedingen of pijnlijke wondes die niet genezen. De huid kan okerbruin verkleuren en harder aanvoelen.

Welke behandeling is er mogelijk? 

Wanneer na grondig klinisch onderzoek blijkt dat er spataders aanwezig zijn, die nog in hun beginfase zitten, kunnen deze verminderd worden door sclerotherapie. Tijdens sclerotherapie wordt een vloeistof rechtstreeks ge├»njecteerd in de spatader. Hierdoor ontstaat een vaatspasme en zal de spatader verdwijnen. 

Na de behandeling wordt onmiddellijk een steun- of compressiekous aangedaan. Een eerste behandeling wordt gevolgd door een controle afspraak om de heling na te gaan en te controleren of een bijkomende inspuiting al dan niet nodig is.

Sclerotherapie wordt alleen toegepast in de herfst of winter.

Wanneer er daarentegen grote spataders aanwezig zijn, is sclerotherapie geen optie en zal u verwezen worden naar een vaatchirurg.

Behoud je frisse uitstraling

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x