Huidverbetering steelwratjes gele vetbultjes rode adertjes

Ouderdomswratten, verrucae senilis of verruca seborrhoica komen heel vaak voor.

Ze nemen in aantal toe naarmate we ouder worden, maar zijn ook al aanwezig op jongere leeftijd. Ze variëren van kleur en grootte. In het begin zijn ze eerder gelig tot grijsbruin en voelen ruw aan. Nadien krijgen ze meer het aspect van een bloemkool of wrat. 

Ouderdomswratten zien we vaker in het gelaat, de rug en de hals, maar kunnen eigenlijk over het gehele lichaam verspreid voorkomen. 

Xanthelasma zijn afgeplatte onderhuidse vetophopingen op en rond de ogen. 

Ze lijken op gerstekorrels maar zijn vaak groter en geliger van kleur. Xanthelasma kunnen afgevlakt zijn of eerder als een gelig bultje voorkomen.

Ze zijn goedaardig maar omdat ze niet spontaan weggaan, kunnen ze als storend worden ervaren.

Met de laser kunnen deze op een veilige manier weggehaald worden.

Er blijven geen littekens achter, in tegenstelling tot wat soms gezien wordt na electrocoagulatie of wegbranden van deze letsels.  Er is ook geen risico op pigmentverlies, wat wel eens gezien wordt na een behandeling met vloeibare stikstof of bevriezing.

Goedaardige moedervlekken komen bij iedereen voor en hoeven niet perse behandeld te worden. 

Wanneer de patiënt de moedervlek toch wil laten verwijderen, bijvoorbeeld om esthetische redenen of omdat deze hindert, dan kan dit met de laser. Door een laserbehandeling blijven er geen littekens achter en is er geen kans op pigmentatiestoornissen nadien. 

Bij de geringste verdenking op een kwaadaardige afwijking zal er een biopsie worden uitgevoerd en is anatoompathologisch onderzoek nodig.


Wanneer talgkliertjes groter worden en in aantal toenemen op één plek, dan spreekt men van talgklierhyperplasie.

Deze plekken zien we vaker in het aangezicht. Ze zijn huidskleurig tot gelig of rood en komen verheven voor. Soms lopen er rode vaatjes overheen.

Talgklierbultjes zijn onschuldig en vereisen niet noodzakelijk een behandeling.

Wanneer ze echter als storend worden ervaren dan kunnen ze op een veilige manier verwijderd worden met de laser.

Skin tags of steelwratjes zijn goedaardige aanhangseltjes van de huid. 

Ze komen meestal voor op plaatsen waar meer wrijving voorkomt zoals in de hals, onder de oksels, in de liezen, onder of op de borsten en op de oogleden.

Tijdens of na een zwangerschap of naarmate men ouder wordt neemt soms het aantal en de grootte toe. 

Steelwratjes of hangwratten worden soms als ontsierend of storend ervaren. Ze kunnen verwijderd worden met de laser, zonder dat er een litteken achterblijft.Behoud je frisse uitstraling

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x