Collageen aanmaken

Collageen - essentieel voor een mooie huid 

COLLAGEEN: een bestanddeel dat onmisbaar is als het om de kwaliteit van de huid gaat. Collageen is hét bestanddeel dat bepalend is voor de structuur en textuur van de huid. 

Collageen is het meest voorkomende structuureiwit in ons lichaam, dat het van nature aanmaakt. Eén van de belangrijkste soorten collageen is het collageen type I. 

Collageen type I maakt 90% van het droge gewicht van de huid uit en is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageen wordt voornamelijk aangemaakt door de fibroblasten, cellen die gespecialiseerd zijn in de aanmaak van belangrijke huidbestanddelen, waaronder dus ook elastine en collageen. 

Waarom is collageen zo belangrijk in de strijd tegen huidveroudering?

Net onder de bovenste huidlaag (de opperhuid) bevindt zich de lederhuid. Deze bestaat uit bindweefsel dat essentieel is voor de diepere structuur en textuur van de huid. In deze huidlaag vind je collageen in de vorm van lange vezels die zowel sterk als soepel zijn. 

Deze lange, dunne collageenvezels zijn met elkaar vervlochten en vormen als het ware een veerkrachtige matrix of netwerk. Deze dichte, driedimensionale matrix bestaat naast collageen ook uit andere belangrijke bestanddelen zoals elastine en hyaluronzuur. 

De collageenvezels vormen een sterk en gestructureerd netwerk. Bij gelijk gewicht zou collageen zelfs sterker zijn dan staal! Door de rekbaarheid zorgen de collageenvezels echter ook voor de elasticiteit die nodig is voor onze gezichtsuitdrukkingen. 

Wat gebeurt er als de kwaliteit en kwantiteit van dit onmisbare bestanddeel voor een mooie huid verminderen naarmate we ouder worden?

De hoeveelheid collageen in de huid is een gevolg van een subtiele balans tussen aanmaak en afbraak. Deze balans verandert door de jaren en naarmate we ouder worden, verminderen de concentratie en kwaliteit van het collageen.

* De kwantiteit neemt af: vanaf een leeftijd van 25 jaar begint de collageenproductie af te nemen. Dit wordt versneld door verschillende factoren zoals UV-straling, roken en luchtverontreiniging. In de jonge en gezonde huid wordt meer collageen geproduceerd dan afgebroken, maar in de loop van de tijd verandert dit: de productie vertraagt, terwijl de afbraak toeneemt. 

* De kwaliteit neemt af: de collageenvezels scheuren en verliezen hun structuur waardoor de huidstructuur kwetsbaarder wordt. Dit leidt tot het ontstaan van rimpels, een slappere huid, elasticiteitsverlies en andere zichtbare tekenen van veroudering, zoals een onregelmatige huidstructuur of een doffe teint. 

Het collageengehalte neemt af en de huid veroudert

Als gevolg van het ouder worden en hormonale schommelingen verzwakt de opperhuid en verliest de lederhuid aan elastische vezels. De huid wordt dunner, kwetsbaarder, droger en verliest aan elasticiteit. Daardoor ontstaan rimpels en wordt de huid doffer en slapper. 

  • Jonger dan 30 jaar

Vanaf 25 jaar begint het collageengehalte te dalen. Daarnaast neemt de productie in de lederhuid elk jaar met 1% af. 

  • Tussen 30 en 40 jaar

Het aantal collageen-en elastinevezels daalt en de resterende vezels verslappen, waardoor de huid aan stevigheid en elasticiteit verliest. De eerst rimpels verschijnen.

  • Tussen 40 en 50 jaar

De collageenproductie neemt significant af: op een leeftijd van 45 jaar zien we tot 25% minder collageen en worden de cellen in de lederhuid minder actief, wat leidt tot een nog verder verlies aan stevigheid en elasticiteit. 

  • Ouder als 50 jaar

Afname van de celactiviteit en een lage productie van collageen-en elastinevezels met als gevolg toename van verslapte contouren en volumeverlies. Door hormoonschommelingen kan de huid droger worden en er anders uit gaan zien. 


Ons doel: de productie van collageen en elastine stimuleren. Stevigheid en elasticiteit van de huid behouden of verbeteren.





Behoud je frisse uitstraling

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x